Deel dit artikel:

Zeil mee aan boord van een Tall Ship!

Van 20 tot en met 23 juni is de haven van Scheveningen het decor voor de eerste editie van Sail op Scheveningen. Zo’n 30 bijzondere, grote zeilschepen uit 11 landen komen naar de haven van Scheveningen, omdat dit dan de finishplaats is van de Liberty Tall Ships Regatta. Een uniek evenement om te bezoeken, maar zelf mee varen naar Scheveningen kan ook!

Voor jong en oud een unieke belevenis

Sail Training International, de organisator van de Liberty Tall Ships Regatta, biedt eind juni iedereen vanaf 15 jaar de kans om een onvergetelijke tijd en reis mee te maken als trainee aan boord van één van de deelnemende schepen. En terwijl de wedstrijden in de zomer enkel gericht zijn op jongeren, heeft de organisatie er ditmaal voor gekozen juist ook volwassenen de kans te geven om mee te zeilen.

De onvergetelijke ervaring

Vaar je als trainee mee op één van de schepen, dan hoef je je niet te vervelen. Alle trainees draaien in verschillende wachten mee met de vaste bemanning aan boord en zeilen samen met hen het schip. Ze staan op de uitkijk, sturen het schip, navigeren het in de juiste richting en zetten de zeilen. Voor de mensen zonder hoogtevrees, ligt er ook nog een mooie taak om de masten in te klimmen of om in het kluivernet de kluivers uit te pakken. Maar niet gevreesd: iedere trainee draagt zijn steentje bij binnen zijn eigen kunnen.

Nienke van den Driest (32 jaar): eerste reis in 2012 in Spanje en Portugal. ”De vrijheid van het op zee zijn, de vrijheid om te leren, om te ontdekken wie je zelf bent. Zodra je wegvaart en je bereik van je telefoon weg is, doe je het met elkaar. Tijd om te leren, persoonlijke ontwikkeling, maar ook vaardigheden. Je doet ontzettend veel voor het eerst. Het is een heel proces. Mega leerzaam en inspirerend. Ik ga weer glimmen, als ik terugdenk aan mijn eerste reis. Wat zoveel meer was dan alleen een vakantie.“

Foto: De Eendracht

Pieter van Deudekom (61 jaar): 2,5 jaar geleden voor het eerst mee gevaren van Zweden naar Denemarken. “Een paar jaar terug zag ik in IJmuiden het mooiste schip dat ik ooit had gezien. De Stad Amsterdam. In eerste instantie dacht ik dat zo’n traineeship alleen voor jongeren was, maar na wat onderzoek bleek dat ook ik me aan kon melden. Wat een geweldige ervaring op het fantastisch mooie schip de Stad Amsterdam! Onvergetelijk was het. Het internationale gezelschap, de uitzichten. Ik zal het moment nooit vergeten dat we op zee vaarden en alle 40 zeilen de wind vingen. Een schitterend gezicht!“

Ook tijd voor ontspanning

De wachten zijn 8 uur per dag en onderverdeeld in twee blokken van 4 uur. En dat betekent dat er genoeg tijd overblijft om te genieten van de zee, het uitzicht op de andere deelnemende schepen, schitterende sterrenhemels, prachtige zonsop- en ondergangen en misschien zelfs van dolfijnen bij de boeg. Maar ook tijd voor bijzondere gesprekken met de andere opvarenden met wie je samen het avontuur beleeft. Niet zelden leidt dit tot mooie vriendschappen.

De reis van Rouen naar Scheveningen

Op zondag 16 juni start het avontuur van alle trainees met de transfer naar Rouen, Frankrijk. De organisatie ter plekke zorgt ervoor dat alle avonturiers in Le Havre aan boord gaan van de schepen. Na de veiligheidscheck de volgende morgen en de instructies van de bemanning gaat het avontuur dan echt van start. De race naar Scheveningen begint! Van maandag 17 tot en met woensdag 19 juni wordt er geraced, waarna de schepen op donderdagochtend 20 juni tijdens de Sail-in Parade de haven van Scheveningen binnen varen. Tot en met 22 juni zijn trainees van harte welkom om aan boord te blijven zodat zij overdag alle activiteiten in de haven kunnen meemaken. Van een Crewparade en de Price Giving Ceremony tot een heus crewfeest.

Voor iedereen die dit onvergetelijke avontuur mee wil maken: www.sailopscheveningen.nl/vaar-mee/sail-training/

Foto: The Tecla

naar boven