Deel dit artikel:

Boot naar winterstalling? Denk na over juiste antifouling of onderwaterverf

Het winterseizoen staat voor de deur. De komende weken gaan veel boten het water uit en de winterstalling in. Hét moment om na te denken over het onderhouden van je boot en de juiste aanpak voor het volgende seizoen. Om je boot te beschermen tegen de aangroei van algen, schaaldieren en zeepokken, brengen we vaak jaarlijks onderwaterverven aan. Veel watersporters gebruiken antifouling als onderwaterverf. Wat echter niet iedereen zich beseft is dat antifouling koper of zink bevat en giftig is voor mensen, dieren en planten. Nu het seizoen op zijn einde loopt is het daarom belangrijk om bewust na te denken over welke onderwaterverf, of antifouling je gebruikt.

We zijn het er allemaal over eens dat het beter voor het milieu is als we zo min mogelijk milieubelastende antifouling gebruiken voor onze boot, zodat we zorgeloos kunnen genieten van water en natuur. Als je vooral in zoet water vaart, kun je waarschijnlijk prima toe met milieuvriendelijke alternatieven, zoals een non-stick of een foul-release coating die je schoon kunt borstelen of spuiten.

Tips over antifouling en onderwaterverf

Kun je niet zonder antifouling in jouw situatie? Gebruik de verf dan verstandig en op de juiste manier. HISWA Vereniging heeft samen met partner Varen doe je Samen! (waar het Watersportverbond ook vanaf het begin partner is) informatie over antifouling en onderwaterverf voor consumenten ontwikkeld. Zo hebben ze o.a. een lijst met producten opgesteld die in Nederland zijn toegestaan. Met deze informatie en tips kan je deze winter milieubewust aan de slag met het onderhouden van je boot.

Varen doe je Samen: Tips voor verstandig gebruik antifouling >>

Antifoulingsystemen van de toekomst

Om van giftige verfsystemen af te komen stimuleert de Nederlandse overheid en diverse belangengroepen als het Watersportverbond, booteigenaren over te stappen naar antifoulingsystemen die niet milieubelastende zijn. Op 5 oktober vond daarom tijdens de Innovation Expo 2018 een bijeenkomst plaats over nieuwe antifoulings, genaamd “Biocide-vrije antifoulingsystemen”. De aanwezigen bij de bijeenkomst waren: fabrikanten, watersportbedrijven, watersporters, en overheden. De watersporters werden vertegenwoordigd door Waterrecreatie Nederland, Watersportverbond, HISWA Vereniging, en European Boating Association. Tijdens deze bijeenkomst werd ingegaan op welke producten er zijn en welke nog worden verwacht. Ook wordt er gesproken over hoe deze producten in de markt kunnen worden gezet en welke ervaringen er al zijn.

De conclusie van deze bijeenkomst over nieuwe antifoulings is dat het noodzakelijk is om op termijn van de giftige/biocide dragende verfsystemen af te komen. De huidig toegelaten producten met een verlaagd kopergehalte presteren matig. Een aantal alternatieven lijkt kansrijk en kosteneffectief. Om deze producten geaccepteerd te krijgen bij de consument zal de effectiviteit onomstotelijk moeten worden aangetoond. Tijdens de bijeenkomst is een aantal suggesties besproken om op korte termijn op een wat bredere schaal praktijk beproevingen te gaan uitvoeren. Het Watersportverbond blijft dit dossier volgen.

Klik hier voor een verslag van de bijeenkomst “Biocide-vrije antifoulingsystemen”. Kijk voor meer informatie over antifouling op onze website of kijk op de website van Varen doe je Samen bij het dossier: antifouling.

naar boven