Deel dit artikel:

Binnenvaartcertificaat grotere pleziervaartuigen: mis de boot niet!

Per 1 januari 2019 geldt een certificatieplicht voor drijvende werktuigen ongeacht lengte en pleziervaartuigen van 20 meter of langer, of van 100 m3 (lengte x breedte x diepgang) of meer. Zorg dat je het binnenvaartcertificaat op tijd aanvraagt.

Het Watersportverbond besteed regelmatig aandacht aan de overgangsregeling uit de Binnenvaartwet met betrekking tot het verplichte Certificaat van Onderzoek (CvO) voor grote pleziervaartuigen. De afmetingen van een pleziervaartuig bepalen of het schip gecertificeerd moet worden. Er zijn twee criteria. Wanneer het schip valt onder één van deze criteria dan moet het schip worden gecertificeerd.

  • Drijvende werktuigen ongeacht lengte;
  • Pleziervaartuigen van 20 meter of langer, of van 100 m3 (lengte x breedte x diepgang) of meer.

Schepen die tot 1 juli 2009 geen certificaat nodig hadden, hebben tot 31 december 2018 de tijd om hun vaartuig van een certificaat te voorzien. Om binnen een veilige termijn te blijven is het verstandig om het certificaat voor 1 november 2018 aan te vragen door de ILT erkend certificeringsbureau.

Kijk voor meer informatie over de overgangsregeling binnenvaartwet, en waarom het verstandig is om je aanvraag tijdig te regel, op de website van de inspectie Leefomgeving en Transport.

naar boven