Deel dit artikel:

Plastic Soup Surfer supt in juni rivier de Rijn af

Onder de naam Source2Sea zal Plastic Soup Surfer Merijn Tinga in juni de gehele rivier de Rijn afsuppen. Een afstand van 1200 kilometer: van de frisse Zwitserse Alpen tot de troebele Noordzee bij Hoek van Holland. Dat doet hij op een board gemaakt van zwerfflesjes en doppen. Het stand up paddle-board wordt gebouwd in het Science Center van de TU Delft met de laatste innovaties op het gebied van eco-design.

Het Watersportverbond is een van de vele partners van de Plastic Soup Surfer. Met dit nieuwe project vragen we op grote schaal aandacht voor het belang van schoon water en de hoeveelheid plastic afval die via de rivieren de zee bereikt. Source2Sea moet ook zichtbaar maken wat de bronnen zijn van het meegevoerde plastic. 

Onderzoek naar plastic in de rivieren staat nog in de kinderschoenen maar het gaat in geval van de Rijn om minstens 40 ton plastic per jaar en maar liefst 1 miljoen partikels per vierkante kilometer rivier.

Confrontatie met de CEOs
De Plastic Soup Surfer roept tot een voorkomen van plastic afval wat in de rivieren terecht komt. Producenten van plastic verpakkingen spelen hierin een beslissende rol. Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen. De winsten zijn voor de bedrijven, terwijl de lasten gedragen worden door de gemeenschap en het milieu. De verpakkende industrie moet zich richten op alternatieve materialen, betere ontwerpen, eenduidige communicatie en retoursystemen om plastic vervuiling rigoureus tegen te gaan.

 

Om dit onder de aandacht van de CEO’s van de betreffende bedrijven te brengen, zal de Plastic Soup Surfer in samenwerking met een advocatenkantoor, de deurwaarder op de CEO’s afsturen met een juridisch stuk dat hen bewust maakt van hun medeplichtigheid aan de plasticvervuiling.

 

Om dit visueel te maken zal de Plastic Soup Surfer tijdens de expeditie op zoek gaan naar plastic afval in- en langs de Rijn en vervolgens de CEOs confronteren met hun eigen afval. 

 

#Source2sea planning

1 juni start Bron Rijn CH

28 juni Rotterdam finish

2 juli onthaal Leiden

 

Partners:

Plastic Soup Foundation

Stichting de Noordzee

IVN

Koninklijk Nederlands Watersportverbond

Deutche Umwelt Hilfe

Surfrider Germany

International Canoe Federation Germany

TU Delft Science Center

Unitid Interactive Design

Voorhoede

Recycling netwerk 

Starboard

Tomra

Vaude

Edo Smid - Wintertaling Advocaten

Rogier Horchner - Horchner Advocaten

Via internet, live-GPS en dagelijkse VLOGS is de expeditie te volgen. Daarnaast zal documentairemaker Eelke Dekker het gehele avontuur vastleggen. 


Over de Plastic Soup Surfer
In 2017 heeft de Tweede Kamer heeft de weg terug afgesloten met het aannemen van onze motie ‘Message on a bottle': Voorwaarts met de uitbreiding van statiegeld op kleine wegwerp plastic flessen! 

 


Merijn Tinga is de Plastic Soup Surfer. Hij voer in 2014 van Knokke (B) naar Borkum (D) op een zelfgemaakt kitesurfboard van noordzeeplastic, een monstertocht! Zoveel afval als er in dit board is verwerkt spoelt maandelijks aan per strandpaal! In 2015 volgde een zeilreis van 5 maanden met z’n gezin op jacht naar plastic in Scandinavië: de Plastic Jagers. In 2016 volgde de oversteek van de Noordzee naar Engeland op een zelfgemaakt draagvleugel kitesurfboard. 

naar boven