Deel dit artikel:

IJsselmeervereniging: Meer dynamiek kan helpen tegen waterplanten IJsselmeergebied

In het begin van het watersportseizoen zijn er al grote velden fonteinkruid aanwezig in het westelijk deel van het Markermeer. Daarom vermijden veel watersporters dit gebied.

Het gebied heeft zich de laatste jaren ontwikkeld ten westen van de lijn ‘Appelhoek’ – ‘Paard van Marken’. De waterplanten zitten zelfs op een diepte van drie meter of lager. Een bijzonderheid want hiervoor is een behoorlijke waterhelderheid nodig. Zowel motor- als zeiljachten hebben last van de waterplanten. Ze raken vast of onbestuurbaar door de grote hoeveelheden planten in het roer. Het komt zelfs voor dat bij een reddingsactie van een vastgelopen jachten, de reddingsboot losgetrokken moet worden omdat ook deze vast komt te zitten.

Volgens de IJsselmeervereniging komt de grote groei van waterplanten doordat er een gebrek aan dynamiek in het IJsselmeergebied. De vereniging pleit voor open dijken (Houtribdijk en Afsluitdijk) met stroming en een natuurlijke zoet-zout overgang. De samenstelling en de huidige verblijfsduur van het water in het Markermeer zal dan veranderen. De natuurlijke menging van het water in het Markermeer wordt op dit moment belemmerd door een dichte Houtribdijk. Het huidige Rijksbeleid dat momenteel eenzijdig is gericht op waterveiligheid en peilbeheersing lijkt van een andere werkelijkheid uit te gaan. Ook de aanleg van de Markerwadden zal voor dit probleem geen oplossing bieden.

Lees hier hoe het Watersportverbond zicht inzet tegen de opmars van waterplanten.

Bron: IJsselmeervereniging

naar boven