Deel dit artikel:

Veilig varen in het havengebied van Rotterdam

Vaar je wel eens door de rivieren en havens in de regio Rotterdam? Of ben je het volgend vaarseizoen van plan? Weet dat het gebied één van de drukst bevaren wateren in Nederland is. Vooral de variëteit aan vaarweggebruikers is groot; van zeevaart tot recreatievaart. Dit is prima te doen, maar vergt wel de nodige voorbereiding voordat je er gaat varen. De zee- en binnenvaart maken intensief gebruik van de rivieren en havens in de regio. Van recreatievaarders vraagt dit extra alertheid, vooral bij de splitsing van vaarwegen en havenmondingen.

Op deze speciale website van het Havenbedrijf Rotterdam vind je alle informatie die u nodig heeft om je verblijf of tocht voor te bereiden. De Havenmeester van Havenbedrijf Rotterdam begeleidt de scheepvaart in het havengebied van Rotterdam. Het verkeersbegeleidend systeem van de Havenmeester zorgt dat alle scheepvaartbewegingen, inclusief die van de recreatievaart, veilig en vlot verlopen. De medewerkers van de Havenmeester zien toe op de naleving van regelgeving.
Varen op de doorgaande vaarwegen en in de havenbekkens is gebonden aan regels. Er zijn Rijksregels zoals het BPR (externe link) en lokale regels zoals de Havenbeheersverordening Rotterdam 2010. Voor uw eigen veiligheid zijn de volgende spelregels van kracht in de haven van Rotterdam:
  • Luister uit op de daarvoor bestemde kanalen. Dit is verplicht wanneer je een marifoon aan boord hebt.
  • Houd zoveel mogelijk de stuurboordwal aan.
  • Zorg als zeilschip dat de motor altijd gebruiksklaar is.
  • Het is voor recreatievaart verboden de havens in te varen, tenzij ligplaats wordt gekozen in een daarin liggende jachthaven of bij een scheepswerf.
  • Recreatievaart mag alleen afmeren in jachthavens. Dat is natuurlijk ook toegestaan aan het remmingwerk van bruggen en sluizen, maar dan voor korte tijd.
  • Het is verboden om stoffen in het oppervlaktewater te lozen. De meeste jachthavens hebben de beschikking overhavenontvangstinstallaties voor bijvoorbeeld motorolie, poetslappen en oliefilters.
  • De Berghaven in Hoek van Holland kan je gebruiken als vluchthaven. In dit geval moet je toestemming vragen via Verkeerscentrale Hoek van Holland VHF-kanaal 11 of telefoon 010-2522801.
Bekijk hieronder de speciale voorlichtingsfilm van het Havenbedrijf waarmee ze de watersporter bewust willen maken van zijn kwetsbaarheid, de gevaarlijke situaties en hoe die zijn in te perken. Een handige flyer voor de pleziervaart is hier te downloaden. Het Watersportverbond en het Havenbedrijf zijn allebei vanaf het begin partner in de voorlichtingscampagne Varen doe je Samen!

naar boven