Deel dit artikel:

Veiligheid op zee

Henk Kok van de KNRM ging maandag 2 oktober in het Nationale Topzeil Centrum Den Haag in Scheveningen in gesprek met de leden van het Regioteam Noordzee van het Watersportverbond en vertegenwoordigers van de Noordzee Club, de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers en de voorlichtingscampagne Varen doe je Samen! over de veiligheid op zee.

Kok informeerde de aanwezigen onder andere over de briefing bij het Belgisch Maritiem Reddings- en Coördinatie Centrum in Oostende van de ramp met de 'Capella'. Daarnaast is een overzicht van de ernstige incidenten waar de KNRM de afgelopen jaren bij betrokken was besproken. Het betreft hierbij reddingen van jachten (zowel toer als wedstrijd), open boten, kiters, surfers en kajakkers. De insteek van de KNRM is minder search en meer rescue; De tijd die de KNRM nu besteedt bij het zoeken naar drenkelingen kan en moet omlaag... elke seconde telt. Het gaat volgens Henk vooral om bewustzijn van veiligheid bij watersporters. De onlangs verbeterde KNRM Helpt App is hier onderdeel van.

De voorzichtige conclusie van de avond was dat er aan voorlichting en bewustwording door de betrokken organisaties nog veel werk te verrichten is, maar dat er volgens hen op dit moment geen reden is voor wijziging van beleid. 

Het regioteam is van plan om, samen met de KNRM, in het voorjaar van 2018 een leerzame bijeenkomst te organiseren over dit onderwerp. Meer informatie komt op www.watersporters.nl. Meer informatie over de werkzaamheden van het Regioteam Noordzee van het Watersportverbond is hier te vinden.

naar boven