Deel dit artikel:

LIJNEN op de INSTRUCTEURSDAG in Hoek van Holland

Waar denk je aan bij het woord lijnen? In dit geval niet aan afvallen. Hier gaat het om verbinden. 17 instructeurs uit de disciplines van het vlakwaterkajak-, wildwaterkajak-, brandingkajak- en het (toer)zeekajakvaren waren samen op de jaarlijkse bijscholingsdag, ditmaal georganiseerd in Hoek van Holland bij de Hoekse watersportvereniging aan het strand.

Het thema? Lijnen. Problemen op het water zijn niet of nauwelijks op te lossen zonder touw. Op zee worden die anders ingezet dan in wild water of vlak water situaties. 
Omdat de branding voor deze dag het oefengebied zou zijn, is er eerst een korte uitleg aan de kant van Rein Hagenaars over muien, zwinnen en zopers. Daarna kwam Max van Uden met voorbeelden van soorten sleep-, werp- en deklijnen voor zeekajakvaarders. Vooral de lengte van deze lijnen in verschillende omstandigheden trok de aandacht van de wildwater vaarders. De verschillen werden door Gerben Klinkenberg aan de hand van sprekende voorbeelden duidelijk gemaakt. Hoewel op zee niet meteen zo in te zetten, werden de bergingstechnieken van het wildwater getoond. Door de grote diversiteit aan technieken is het kunnen nadenken over de mogelijkheden voor iedereen toegenomen. Uiteindelijk moeten in noodsituaties de juiste beslissingen genomen worden. Daar kunnen geen protocollen tegenop. De “toolbox”moet gevuld zijn met; gezond verstand, rust en weten wat de mogelijkheden zijn.

Daarna de zee op in gemengde groepen oefenen. Helaas liet de branding het afweten en is er in rustiger omstandigheden in gemengde samenstelling geëxpirimenteerd met reddingen. Al met al een zeer nuttige dag met veel plezier. “Kruisbestuiven” smaakt naar meer en hoe kun je nu beter verbinden dan door op deze manier in elkaars keuken te kijken en wijzer te worden. Maar hoe dan ook is het devies oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Een schriftelijke cursus boksen werkt ook niet.

Willem Oosting

naar boven