Kustnavigatie

Het Theoretische Kustnavigatie examen geeft recht op het TKN-certificaat is een door de overheid erkend Nederlands getuigschrift dat verklaart dat de houder zich theoretisch heeft bekwaamd in het navigeren op Europese kustwateren, dat tevens recht geeft op het ICC coastal waters en op vrijstellingen van een groot deel van de examenstof van Klein Vaarbewijs 1 en 2.

Houders van het TKN-certificaat krijgen vrijstelling voor het examen Klein Vaarbewijs 2 en behoeven slechts een beperkt examen (vaarreglement - VBB examen) van het Klein Vaarbewijs 1 af te leggen om het Klein Vaarbewijs 1 en 2 in bezit te krijgen.

Houders van TKN-certificaat kunnen bij de VAMEX het ICC voor Coastal waters aanvragen. Het ICC (International Certificate of Competence) is een internationaal vaarbewijs, uitgegeven door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat inmiddels door een aantal Europese landen wordt geëist. Het TKN examen is een goede voorbereiding voor het varen op zee.

Verkort TKN examen
Voor de bezitters van een Klein Vaarbewijs 2 (KVb2) en/of (Beperkt) Groot Vaarbewijs A (BGVB­A) bestaat tijdens het voorjaarsexamen de mogelijkheid om een verkort TKN­ examen af te leggen. De examenstof betreft de volledige exameneisen voor TKN waarbij de nadruk wordt gelegd op die onderwerpen die in het examen KVb niet of op andere wijze aan de orde komen.

De TKN examens worden door het Watersportverbond tweemaal per jaar afgenomen. De eerstvolgende zijn op:

  • Zaterdag 7 april 2018
  • Zaterdag 24 november 2018

De locaties van het examen zullen eind januari bekend zijn. U kunt zich vanaf dan ook inschrijven voor het examen.

Tarieven 2018
Volledig examen: €79,- voor leden en €100,- voor niet-leden
Herexamen deel A: €65,- voor leden en €80,- voor niet-leden
Herexamen deel B: €65,- voor leden en €80,- voor niet-leden
Verkort examen: €69,- voor leden en €84,- voor niet-leden

Inschrijven
Inschrijven kan online via mijnwatersportverbond.nl NB: Het invullen van praktijkbegeleider is niet nodig.
Om een TKN examen te kunnen voltooien heb je nautische gegevens zoals stroomtabellen en weerkaarten nodig. Deze zijn onder downloads beschikbaar.

 

 

naar boven